Χιλιομίλι. Ο Φάρος και η ακτή των φλαμίνγκος

Αναρτήθηκε από 
 Το Χιλιομίλι είναι ακρωτήριο του Μαλιακού στην περιοχή της Σκάρφειας. Κατά την παράδοση το όνομά του το πήρε γιατί απέχει χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη. Η αλήθεια μάλλον δεν είναι αυτή γιατί η απ'ευθείας απόσταση μεταξύ των δύο σημείων είναι 600 περίπου ναυτικά μίλια. Άρα πρέπει να σκεφτούμε νέες εκδοχές, όπως το όνομα να αφορά σε απόσταση πλεύσης και όχι χαρτογραφική, ή να πρόκειται για άλλη μονάδα μέτρησης με το ίδιο όνομα..... ή ό,τι άλλο. Οι ερμηνείες παραμένουν ανοικτές!
Από τον οικισμό της Σκάρφειας εύκολα φτάνετε στο πρώτο αξιοθέατο της περιοχής: Toν φάρο Άντερο. Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1890 με μορφή σιδερένιου πύργου ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Ο πύργος έχει ύψος 8 μέτρων και εφόσον βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις 2 μέτρων, το εστιακό του ύψος είναι 10 μέτρα. Δίπλα ακριβώς το παλιό σπίτι του φαροφύλακα. Εγκατελειμμένο και αρκούντως γραφικό. Ρίξτε μια περίεργη ματιά από τα παράθυρα στο εσωτερικό του, καθίστε στα πέτρινα σκαλοπάτια, δείτε το παλιό πηγάδι.... Άμα βαρεθήκατε, είναι ώρα για τον επόμενο λόγο της επίσκεψής σας εδώ!
Που δεν είναι άλλος από το γύρω οικοσύστημα. Βαλτοτόπια με χαμηλή υγρόφιλη βλάστηση, που καταλήγουν σε ρηχή λασπερή παραλία, κι αποτελούν μέρος των εκβολών του Σπερχειού. Σημαντικότατο οικοσύστημα για πλήθος πτηνών -κυρίως παρυδάτιων- που μαζεύονται εδώ κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Εύκολα θα δείτε αγριόπαπιες ή ερωδιούς, κύκνους ή πελεκάνους σπανιότερα, και που και που το ευκαιριακό γεράκι που γυροφέρνει πετώντας, παραμονεύοντας το υποψήφιο θήραμα. Βέβαια οι πρωταγωνιστές της φτερωτής πανίδας της περιοχής -που από μόνοι τους αποτελούν αιτία επίσκεψης- είναι άλλα: Tα φλαμίνγκος!
Είναι εύκολο το χειμώνα να τα εντοπίσει κανείς. Σουλατσάρουν αργά - αργά στα αβαθή, ανασκαλεύοντας τη λάσπη για να τραφούν με τα μικρά καβούρια και οστρακόδερμα που ανακαλύπτουν. Πάντα σε ομάδες. Μόνο προσεγγίστε τα με προσοχή και σεβασμό. Αφήστε τ'αυτοκίνητο λίγο μακρύτερα, χωρίς φωνές και θορύβους, πλησιάστε διακριτικά και απολαύστε τα μακρύποδα πλάσματα που κινούνται σαν σε αργή κίνηση. Και επειδή οι άσκοπες μετακινήσεις βλάπτουν σοβαρά τα όμορφα αυτά πλάσματα, μην υποκύψετε στον πειρασμό να χτυπήσετε τα χέρια σας δυνατά απλώς, για να δείτε το μεγαλοπρεπές πέταγμά τους.
Υπάρχουν άλλα πτηνά τριγύρω, αρκεστείτε σ' αυτών τις πτήσεις. Και μόνο σ'αυτές! Γιατί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις είχε δηλώσει­ στα «Σχόλια του Τρίτου» : «Η σημασία των πουλιών δεν φανερώνεται σαν τα φονεύεις με δίκαννο σε κυνήγι. Η σημασία των πουλιών υπάρχει μόνο όταν πετούν για να θυμίζουν τον ξεχασμένο μας προορισμό».fla02
flao1
flao3

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης