Πόσοι είναι τελικά οι αγνοούμενοι;

α
Οι μαυροφορεμένες μητέρες, αδελφές και σύζυγοι με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων δικών τους στα χέρια λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο όχι όμως και η απαίτηση να δοθεί μία απάντηση: “Τι έγιναν οι άνθρωποι μας”

Το θέμα των αγνοουμένων ήταν – και σε ένα βαθμό ακόμη και σήμερα είναι- για δεκαετίες ένα θέμα ταμπού για την Κύπρο. Εκατοντάδες οικογένειες ζούσαν με τον πόνο ενός ακρωτηριασμού και την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει επανένωση. Μια ολόκληρη βιομηχανία ελπίδας στήθηκε πάνω σε αυτό τον πόνο από πολιτικούς, από ντετέκτιβ και “καλοθελητές” που είχαν μία σίγουρη πληροφορία που θα στοίχιζε όμως κάτι παραπάνω.
Εδώ και οχτώ χρόνια τα φαντάσματα της Κύπρου έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν. Χάρη στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έχει διερευνηθεί και διακριβωθεί η τύχη εκατοντάδων αγνοούμενων τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων.
Πλέον η επιστήμη μέσω της μεθόδου του DNA μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις μέσα από την ταυτοποίηση και να ολοκληρώσει ένα μακάβριο αλλά και ταυτόχρονα λυτρωτικό παζλ.

Τα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται στην συνέχεια προέρχονται από τη Διερευντική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο με τελευταία ανανέωση την 30η Ιουνίου του 2014.




  -Σημειώσεις
1. Ο αριθμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 135 άτομα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους των αγνοουμένων.
2. Ο αριθμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 79 άτομα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους καταλόγους των αγνοουμένων.
3. Ο αριθμός που αντιστοιχεί για το έτος 2005 περιλαμβάνει εκταφές που διενεργήθηκαν από τους Τουρκοκύπριους πριν από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Τα λείψανα που είχαν εκταφεί παραδόθηκαν στη ΔΕΑ το 2006.
- Το Weekend Edition του news247.gr και το 24h.com.cy ενώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις δυνάμεις τους σε ένα εκτενές αφιέρωμα με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ονειροκρίτης