Ρωμαϊκό Ηρώο (Αχινός)

Ρωμαϊκό Ηρώο (Αχινός)


Περιγραφή
  Το 1988 κατά την διάρκεια εργασιών ισοπέδωση και κατασκευής αναλημματικού τοίχου ανακαλύφθηκαν αρχαία στο οικόπεδο Λ. Αλεξίου.
Στο δυτικό μισό του οικοπέδου αποκαλύφθηκε κρηπίδα τριών βαθμίδων,κατασκευασμένη από ορθογώνιους λιθόπλινθους. ναϊσκόμορφου κτίσματος ορθογώνιας κάτοψης με εσωτερικές διαστάσεις 5Χ7 μ.
  Δύο τοίχοι διαχωρίζουν το εσωτερικό του κτίσματος σε τρεις χώρους. Ο κεντρικός χώρος είναι στρωμένος εν μέρη με ορθογώνιες μαρμάρινες πλάκες. Η είσοδος του κτιρίου βρίσκεται στα ΒΑ η οποία έκλεινε με μαρμάρινη θύρα και η πρόσβαση γίνονταν με μικρή μαρμάρινη κλίμακα.
Ως κατώφλι είχε χρησιμοποιηθεί επιτύμβια στήλη σε δεύτερη χρήση με εγχάρακτα τα ονόματα των νεκρών.
 Το κτίριο θεμελιώθηκε στα ύστερα ελληνιστικά – πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια και δείχνει να καταστρέφεται από σεισμό που τον ακολούθησε πυρκαγιά, γύρω στα μέσα του 3ου μ.Χ αι.
Κάτω από το στρώμα καταστροφής του 3ου αι. μ.Χ. βρέθηκε ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος σχεδόν ανέπαφο, το οποίο παριστάνει κάποιον επιφανή Ρωμαίο. Το κεφάλι του εν λόγω αγάλματος βρέθηκε στα νότια του βάθρου λίγο πάνω από το μαρμάρινο δάπεδο.
  Ακόμα βρέθηκαν τμήματα μαρμάρινης τράπεζας προσφορών, δύο χρυσά φύλλα από στεφάνι, τρία χάλκινα νομίσματα, κεφαλή πήλινου ειδωλίου αλόγου, τμήμα μαρμάρινης ανάγλυφης κεφαλής κοριτσιού, δύο λυχνάρια, τμήματα σιδερένιων, χάλκινων και μαρμάρινων αντικειμένων.
Στην θεμελίωση του κτιρίου βρέθηκε ακέφαλο μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο, που χρονολογείται στα ελληνιστικά χρόνια.
  Στα ανατολικά του οικοδομήματος υπάρχει ακόμα μία κατασκευή που εφάπτεται αυτού και χωρίζεται σε τρεις χώρους. Η προσθήκη του τμήματος αυτού είναι μεταγενέστερη και χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων και ογκόλιθοι του Ηρώου.
  Ο εξωτερικός τοίχος στα ανατολικά είχε κατασκευαστεί στα κλασικά χρόνια και είναι άγνωστο σε τι κτίριο ανήκε. Από τους τρεις χώρους το βόρειο τμήμα είχε μετατραπεί σε υδατοδεξαμενή. Διακρίνονται υπολείμματα υδραυλικού κονιάματος ενώ το δάπεδο ήταν επιστρωμένο με τετράγωνες πήλινες πλάκες. Στο αδόμητο ανατολικό τμήμα πλάτους 3 μ. αποκαλύφθηκε πήλινος αγωγός μήκους 12 μ. Πιθανόν αποτελούσε τμήμα δρόμου. Μπορούμε να διακρίνουμε τμήματα τοίχων κτιρίων που συνεχίζουν κάτω από το όμορο δημοτικό σχολείο. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με αργολιθοδομή και λιθόπλινθους σε δεύτερη χρήση.

Γεώργιος Αθανασόπουλος
Βιβλιογραφία: Α.Δ. 43 (1988) Β1 Χρονικά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης