Τείχος Φαλάρων

Τείχος Φαλάρων


Περιγραφή

  Ακολουθώντας την επαρχιακή οδό από Λαμία και φτάνοντας στην κωμόπολη της Στυλίδας και στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης, στα αριστερά μας, θα δούμε πινακίδα που μας πληροφορεί για την ύπαρξη του αρχαίου τείχους των Φαλάρων.
  Το εν λόγω τείχος είναι σχεδόν αθέατο από την πλευρά του κεντρικού δρόμου. Σώζεται σε χαμηλό ύψος με το ελάχιστο να διακρίνεται μόνο η βάση ενώ στο μέγιστο μπορούμε να μετρήσουμε τέσσερις δόμους.
  Ξεκινά από τον περίβολο της εκκλησίας και συνεχίζει για περισσότερα από 100 μ. όπου και σταματά να διακρίνεται στο κάθετο δρόμο που συναντάμε αφού ανέβουμε μερικά σκαλοπάτια.
  Λογικά το τείχος πρέπει να βρίσκεται κάτω από τον δρόμο και το απέναντι σπίτι και το διακρίνουμε πάλι, διασχίζοντας τον δρόμο, σ' ένα περιφραγμένο ακάλυπτο χώρο περνώντας από μικρό μονοπάτι.
  Το μήκος του τμήματος αυτού πρέπει να είναι κατά προσέγγιση 20μ. και το ύψος 2-3 δόμοι αν και δύσκολο να πω μιας και η βλάστηση ήταν πολύ πυκνή για να είμαι βέβαιος.
  Κατασκευασμένο στα Ελληνιστικά χρόνια από μεγάλους ασβεστολιθικούς λιθόπλινθους, αδρά κατεργασμένους στην εξωτερική τους όψη, σε ισοδομικό τραπεζιόσχημο σύστημα και το πάχος του, χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω με ακρίβεια, πρέπει να ξεπερνούσε τα 2μ.

Ιστορικά

  Τα Φάλαρα κατά την αρχαιότητα υπήρξαν το επίνειο της Λαμίας, πράγμα που συνεχίζεται και ως σήμερα με την Στυλίδα και το λιμάνι της.
Ήταν πόλη των Αχαιών Φθιωτών μέχρι τις αρχές του 4ου αι π.Χ. και στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Μαλιέων.
Τα ευρήματα που κατά καιρούς έρχονται στο φως μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από την προϊστορία.
  Από εδώ φαίνεται να πέρασε ο κύριος όγκος των στρατευμάτων του Ξέρξη λίγο πριν την μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.).
Το 427-426 η πόλη καταστρέφεται από μεγάλο σεισμό στον οποίο αναφέρονται οι Διόδωρος Σικελιώτης και Θουκυδίδης με επίκεντρο τον Μαλιακό κόλπο, ενώ οι ίδιοι αναφέρουν μεγάλο σεισμό και το 396 π.Χ.
Οι σεισμοί αυτοί πιθανόν να ήταν και η κύρια αιτία για την καταστροφή των αρχαίων πόλεων της περιοχής.
  Τα Φάλαρα είχαν αποκλεισθεί κατά την διάρκεια του Λαμιακού πολέμου (323 π.Χ.) από τον Αθηναίο στρατηγό Λεωσθένη στην προσπάθειά του να αποκόψει την επικοινωνία του Αντίπατρου με τον στόλο του.
  Το καλοκαίρι του 208 π.Χ. ο Φίλιππος Ε΄ αφού νίκησε του Αιτωλούς οι οποίοι κλείστηκαν στα τείχη της Λαμίας, κατέλυσε με τον στρατό του στα Φάλαρα.
Εκεί έφθασαν πρέσβεις των Αθηναίων, Ροδίων και Χίων σε ρόλο διαμεσολαβητών μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών για τον τερματισμό του πολέμου.
  Το 192 π.Χ. ο Αντίοχος Γ΄ ο Μέγας επωφελούμενος του κενού εξουσίας που είχε δημιουργηθεί από τους Ρωμαίους και την ήττα των Μακεδόνων του Φιλίππου Ε΄, κατέπλευσε στα Φάλαρα όπου έλαβε ψήφισμα των Αιτωλών και πρόσκληση για την Λαμία, όπου μετά ενθουσιώδους υποδοχής εξελέγη από τους Αιτωλούς αρχιστράτηγος.

Γεώργιος Αθανασόπουλος
Βιβλιογραφία: Ιστορία και μνημεία της Φθιώτιδος – Τριαντάφυλλος Δ. Παναγιώτου – Εκδόσεις Δήμου Λαμιέων – σελ. 149 - 151

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης