"Οχύρωση" (Προφ. Ηλίας Στυλίδας)

"Οχύρωση" (Προφ. Ηλίας Στυλίδας)


Περιγραφή

  Στην περιοχή της Στυλίδας, όπου στην αρχαιότητα υπήρξε η πόλη Φάλαρα, στον λόφο του προφήτη Ηλία, βρίσκονται αρχαία κτιριακά λείψανα τα οποία είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν με συγκεκριμένη χρήση.
  Ανασκαφές δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενώ δεν κατέστη δυνατόν να βρω βιβλιογραφικές αναφορές για τον συγκεκριμένο χώρο. Ο λόφος βρίσκεται σε καίρια θέση με απεριόριστη θέα στον Μαλιακό κόλπο και στην πεδιάδα που απλώνεται ως τον αρχαίο Εχίνο (σημερινό Αχινό).
  Η νότια χαμηλότερη κορυφή του λόφου καταλαμβάνεται από νεότερο μονόχωρο εκκλησάκι αφιερωμένο στον προφ. Ηλία και η πρόσβαση γίνεται μέσω βατού χωματόδρομου.
  Γύρω από αυτό μπορούμε να διακρίνουμε μεγάλους αρχαίους λαξευμένους λιθόπλινθους που ορισμένοι εξ αυτών έχουν χρησιμοποιηθεί για τον περίβολο του ιερού μαζί με αργούς λίθους χωρίς την χρήση κονιάματος.
  Στην ΒΑ γωνία αμέσως κάτω από το ιερό, υπάρχουν σε σειρά τρεις μεγάλοι λιθόπλινθοι κατά χώραν. Ο ένας εξ αυτών είναι ενταγμένος στην κατασκευή της εκκλησίας. Το ίδιο μπορούμε να διακρίνουμε και στην ΝΔ γωνία.
  Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι λιθόπλινθοι στην κατασκευαστική δομή του ναού, αλλά το επίχρισμα το οποίο τον καλύπτει δεν αφήνει να φανεί κάτι από το υλικό δόμησης.
   Στις βατές πλευρές του λόφου υπάρχει αρκετή διασπορά επιφανειακής κεραμικής σε απόσταση 100 -150 μ. γύρω από το εκκλησάκι η οποία ανάγεται κυρίως από τα ελληνιστικά ως τα παλαιοχριστιανικά χρόνια στον κύριο όγκο της.
  Στην ελληνιστική εποχή πιθανότατα χρονολογούνται και τα λείψανα του κτίσματος που κατά την άποψή μου πρόκειται για οχύρωση – πύργο.
  Η φύση οχυρή θέση με την απρόσκοπτη θέα είναι ιδανικός χώρος για την δημιουργία παρατηρητηρίου για τον έλεγχο της περιοχής και μετάδοση σημάτων για έγκαιρη προειδοποίηση εχθρικών κινήσεων από ξηρά και θάλασσα.
  Φυσικά δεν αποκλείεται να υπήρχε και άλλη χρήση π.χ. ιερό η βωμός κάτι που έχει την λογική του στην ύπαρξη του ναΐσκου του προφ. Ηλία.
  Όλα τα παραπάνω περιμένουν την αρχαιολογική έρευνα και σκαπάνη για να ρίξουν φως σε έναν άγνωστο αρχαιολογικό χώρο, συμπληρώνοντας ακόμα μία ψηφίδα στο μεγάλο παλίμψηστο της ιστορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης