ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

50 μέρες μετά το Άγιο Πάσχα, το Άγιο Πνεύμα κατεβαίνει στον κόσμο για να συνεχίσει το λυτρωτικό έργο του Χριστού. Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Πνεύματος γιορτάζεται η Πεντηκοστή. Η ημέρα αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής για την πορεία του κόσμου και την ιστορία της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους με την ανάληψη του Χριστού στους Ουρανούς και την ταυτόχρονη κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο.

Κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία «εκπορεύεται» από τον Θεό (Πατέρα), ενώ για την Καθολική και από τον Υιό. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και ήταν πάντοτε παρόν από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου. Δεν είναι κάποια απρόσωπη δύναμη του Θεού, αλλά εκπορεύεται από Αυτόν και μετέχει ισότιμα στη Σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Έτσι, οι προσευχές των πιστών δεν απευθύνονται στον Θεό γενικά και αφηρημένα, αλλά στον Τριαδικό Θεό. Η ενότητα των τριών προσώπων (Πατέρας-Υιός-Άγιο Πνεύμα) δεν καταργεί τη μοναδικότητά τους.


Η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού και το Άγιο Πνεύμα η ψυχή του εκκλησιαστικού σώματος. Όπως στο ανθρώπινο σώμα η ψυχή ζωντανεύει το σώμα, έτσι και το Άγιο Πνεύμα ζωοποιεί την Εκκλησία και καρποφορεί τις καρδιές των πιστών αγάπη, εγκράτεια και δύναμη πίστης και τις γεμίζει με ελπίδα, αισιοδοξία και υπομονή. Αισθήματα απαραίτητα και πολλές φορές απαιτούμενα στους χαλεπούς καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης