Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα της Αμφίπολης


Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα της Αμφίπολης
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα της Αμφίπολης
Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα περιμένει τα αποτελέσματα της ανασκαφής στην Αμφίπολη των Σερρών. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την αρχαιολογική σκαπάνη στον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, ο Λέων της Αμφίπολης που εντοπίστηκε στην κορυφή του βασιλικού Τύμβου παραπέμπει σε ανδρική ταφή.

Ο Σαμαράς επισκέφθηκε την Αρχαία Αμφίπολη

Ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του στο Ναύπλιο προκειμένου να επιθεωρήσει προσωπικά τον τόπο των ανασκαφών. Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη, και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι… Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της», δήλωσε από το σημείο ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης πριν μεταβεί στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής καλώντας τους να «κάνουν υπομονή λίγες μέρες».

Δείτε το βίντεο


Ικανοποίηση από τον Τασούλα-Αισιόδοξοι οι τοπικοί φορείς

Εμφανώς ικανοποιημένος από τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα εμφανίστηκε και ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως «πρόκειται για πολύ σημαντικό τάφο. Προφανώς υπάρχει κάποιο πολύ σημαντικό εύρημα σ' αυτό τον τάφο. Περιμέναμε 2.314 χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή δυο-τρεις βδομάδες ακόμη;».
Στάση αναμονής τηρούν και οι κάτοικοι της Αμφίπολης αναμένοντας τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. Όπως σημείωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος, «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι «η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο».

Καργάκος: Πολύ σημαντικά τα ευρήματα στην Αμφίπολη
«Εύχομαι να βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη και ίσως μια παλιά διαίσθησή μου να δικαιωθεί» ανέφερε ο ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και στον Γιώργο Ντουδεσκέα και τον Νέστορα Δημαρά.
Ο κ. Καργάκος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έχει ανακαλυφθεί το κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη όπως ακριβώς αναφέρει και στον τρίτο τόμο του ιστορικού έργου του, που μοιράστηκε στους αναγνώστες της Real News “Μέγας Αλέξανδρος, ο άνθρωπος φαινόμενο” όπου αναγράφεται ότι αν βρεθεί κάποτε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτός θα πρέπει να είναι στην Αμφίπολη και μάλιστα κοντά στον Λέοντα της Αμφιπόλεως.
«Εύχομαι να βρεθεί ο τάφος του Αλεξάνδρου και ο Πρωθυπουργός να ανακαλύψει εκεί άφθονον χρυσόν για να μας απαλλάξει κι από το φορολογικό άχθος» είπε χαριτολογώντας ο ιστορικός.
«Η Αμφίπολη είναι γεμάτη από μακεδονικούς τάφους. Η Μακεδονία δεν έπαψε να παράγει βασιλείς μετά τον Αλέξανδρο. Υπάρχουν πολλοί ηγεμονικοί και βασιλικοί τάφοι. Σίγουρα θα υπάρχουν κι ευρήματα από βασιλικούς θησαυρούς. Όπως και στη Βεργίνα. Υποθέσεις διατυπώνουμε αλλά οι υποθέσεις αυτές μπορεί να επιβεβαιωθούν» δήλωσε.

Ακούστε το ηχητικό


Αξίζει να σημειωθεί πως και το Associated Press είχε αναφερθεί πριν ένα χρόνο στις ανασκαφές της Αμφίπολης κάνοντας λόγο για «ευρήματα που πυροδοτούν πολλές εικασίες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης