Δρυμαία

Δρυμαία

Δρυμαία


Περιγραφή

  Η Δρυμαία ήταν αρχαία Φωκική πόλη, χτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του όρους Καλλίδρομο, πάνω από την κοιλάδα του Κηφισού. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ο οικιστής της ήταν ο Ναύβολος ο γιος του Φώκου. Η Δρυμαία καταστράφηκε από τον Ξέρξη κατά την κάθοδο των Περσών στην νότια Ελλάδα. Μετά την απομάκρυνση των Περσών, η Δρυμαία περιτοιχίστηκε με ισχυρά τείχη που σώζονται μέχρι σήμερα. Σήμερα στην περιοχή της Δρυμαίας υπάρχει σύγχρονος οικισμός ο οποίος αρχικά έφερε το όνομα Γλούνιτσα. Μετονομάστηκε σε Δρυμαία όμως το 1915 λόγω της γειτονίας του με την αρχαία πόλη.

Αρχαιολογικός Χώρος

  Διατηρούνται τμήματα του τείχους της πόλης, το οποίο ταυτίζεται με την ακρόπολη της αρχαίας πόλης των Φωκέων, Δρυμαίας και ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι οικοδομημένο εν μέρει κατά το τραπεζιόσχημο και εν μέρει κατά το ισοδομικό σύστημα τοιχοποιΐας. Στη δυτική πλευρά σώζονται, σε καλή κατάσταση, τετράγωνοι πύργοι, ενώ στην κορυφή του λόφου υπάρχουν λείψανα κυκλικού περιβόλου που περιέκλειαν την κυρίως ακρόπολη. Λείψανα ναού, αφιερωμένου στη Θεσμοφόρο Δήμητρα, διακρίνονται στην πλαγιά του λόφου.
  Η αρχαία πόλη βρίσκεται περίπου 10 χλμ. από την Αμφίκλεια, σε υψόμετρο 444 μέτρα. Η πρόσβαση γίνεται από το δρόμο Αμφίκλειας - Παλαιοχωρίου. Στον αρχαιολογικό χώρο οδηγεί χωματόδρομος μήκους 1 χλμ.

Πηγή: http://arcadia.ceid.upatras.gr/pausanias/place.php?id=118

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τείχος Υπάτης